esmaspäev, 20. aprill 2015

Põõsad






Eestikeelne nimi Ladinakeelne nimi Õitsemise aeg Lõikamise aeg Tagasilõigatav osa
thunbergi kukerpuu Berberis thunbergii mai-juuni märst, juuni, september lõigata üle aasta kuivanud, jämedad oksad maani maha. Täiskasvanud hekki pügada 1/5 osa võrsest juunis, juulis, augustis.
harilik pukspuu Buxus sempervirens ei õitse juunis, septembris lõigata sobiv vorm, kõrgus ja kuju ning kuju hoidmiseks pügada 4* suve jooksul. Septembris lõigates talvitub paremini.
läikiv tuhkpuu Cotoneaster lucidus juuni varakevadel ja vastavalt vajadusele kasvuperioodi jooksul Kevadel lõigata ära eelmise aasta kasvud ja vajadusel kuivanud oksadtalub hästi pügamist
põõsasmaran Potentilla fruticosa juuni-oktoober kevadel paari aasta tagant lõigata välja vanad, suured oksad maapinna lähedalt, eemaldada ka väheõitsevad oksad
Jaapani ebaküdoonia Chaenomeles japonica aprill, mai mai 1/3 okstest välja lõigata, ristuvad oksad eemaldada
harilik ebajasmiin Philadelphus coronarius juuni-juuli  juulis laiali või kõrgele kasvanud oksad tagasi lõigata. Noorendus lõikus 5.aasta jooksul 30-40 cm kõrguselt.
harilik sirel Syringa vulgaris juuni suvel ja oktoobris ära õitsenud õisikud esimese oksani ära lõikata. Talub hästi pügamist. Noorendus lõikus teha oktoobris 3-5 aasta jooksul. Noorendus lõikus teha seest poolt väljapoole.
kolmehõlmaline mandlipuu Amygdolus triloba mai peale õitsemist ja enne lehtimist Lõigata välja vanad ja kuivanud oksad ja suured elujõulised oksad lõigata tagasi 2.-3. pungani
iileks Ilex meservae mai I. Kevadel enne kasvu algust         II. pärast jaanipäeva Talvekahjustuste vältimiseks ei tohiks pügada sügisel.













http://www.aiaidee.ee/tag/poosaste-loikamine/
http://www.seemnemaailm.ee/articles/print.php?number=266
https://www.aiasober.ee/liigikirjeldused/320
http://www.bakker.ee/artikel/nouanded/loikamine-istutamine-hooldamine/loikamine/uldised-nouanded-loikamiseks-/iileksi-loikamine/
http://www.hortes.ee/?op=body&id=78&art=21

2 kommentaari:

  1. Kuidas on jasmiin ladina keeles ja mis taim on Philadelphus?
    Ja mis taim jasmiin üldse on?

    VastaKustuta
  2. Jasmiin on ladina keeles Jasminum. Jasmiin on taimede perekond õlipuuliste sugukonnast. Perekonda kuulub ligi 200 enamasti igihaljad põõsad ja ronitaimed.
    Philadelphus on ebajasmiin. Ebajasmiin on taimede perekond hortensialiste (kivirikuliste) sugukonnast. Enamik liike on põõsad.
    Vabandan vigase töö pärast!

    VastaKustuta