reede, 12. detsember 2014

Püsililled



     Püsililled on rohttaimed kelle eluiga on pikem kui kaks aastat. Suvelilled see vastu kasvavad, õitsevad ja kasvatavad seemned ühe aasta jooksul ning järgmisel aastal on vaja seemnest kasvatada uued suvelilled, mis õitsevad rohkesti. 
    Püsililled on grupeeritud kasvuea järgi kolme gruppi, lühiealised- taimed vajavad uuendamist kolme kuni viie aasta möödudes, keskmise elueaga- vajavad värskendust või ümber istutust kaheksa kuni kümne aasta möödudes ning pikaealised- vajavad noorendamist mõnekümne aasta möödudes.

  Kui välja tuua püsilille eeliseid ja puuduseid suvelillede suhtes siis suurimaks plussiks peaksin tunduvalt väiksemat hoolt vajavat aeda. Püsililled ei vaja igaaastast istutusala ettevalmistamist ja ära jääb ka kevadine suur istutamine, seemnetest istikute kasvatamine. See eest püsililled paljundamine seemnest ei anna üldsegi nii ilmekat tulemust kui suvelilledel. Seemned idanevad kaua ja idanevuse protsent on umbes 50% ning pisikesed istikud kasvavad õisikandvaks alles mõne aastaga. 
  Püsililled ei vaja erilist hoolt va. kaugele aretatud rühmapüsikud, kuid kui valid kasvukohale sobivad taimed siis kasvavad nad jõudsalt on lopsakad ja õitsevad rohkelt. Elujõulised taimed mis on istutaud õige istutusvahega ei lase vahele kasvada umbrohtu seega  jääb ära ka peenra rohimine. Püsililled kasvavad ise suuremaks ja neid saab paljundada vegetatiivselt jagades puhmaid väiksemaks või lahutada emasibulast tütarsibulaid. Valides taimed peenrasse erineva õitseajagi siis saame juba vara kevadest kuni hilissügiseni õitsvat aeda nautida. Näiteks: mai kuus õitseb juba kevadadoonis, kõrge priimula, roomav sinilatv, võsaülane, metsülane, karvane piiphein,  oktoobrini harilik päikesesilm,  hiina siidpööris, õiekas aster,  kambria ebamagun, kanarpikk, sarvkannike õitseb maist  kuni oktoobrini välja.
  Puuduseks peaksin võimukaid taimi kes kasvavad jõuliset ja tõrjuvad ilma vahele sekkumata enda kõrvalt nõrgemad välja. Külmaõrnasid püsililli tuleb külma eest viia talvituma siseruumidesse.

         Tunneme siis ilusast, lopsakast ja kauaõitsevast lilleaiast rõõmu sest püsililleaias on aega ka pilk maas kõrgemale tõsta.




 kasutatud materjal:
Raamat "Püsililled" Pentti Alanko 2009. a Varrak.
Räpina aianduskool http://aianduskool.ee/rohttaimed/?p=113  Katrin Uurman.

pilt veebiaadressilt:
 http://infomedia7.com/tag/garden-flowers

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar