teisipäev, 4. november 2014

kui koht on vale....

   Lilled ja ka muud taimed on ilusad ja lopsakad siis kui nad elavan täisväärtuslikku elu. Saavad vajalikul hulgal valgust, niiskust ja toitaineid. Ilmselt ei kohaneks varsakabi kunagi kõrbes ja kaktus ei rajaks elu sisse isegi sunniviisiliselt tiigikaldale.
Varsakabi- Caltha palustris
   Taimed kes vajavad toitaineterikast ja niisket mulda (mesofüüdid) (nt:päevaliilia, kuutõverohi jt.) on keerulises olukorras liivasel ja paesel maal mida aga armastavad jäägitult kserofüüdid(nt: mägisibul, kukehari,kadakkaer).







 Niiskuselembesed on kuivas kidurad ja värvist ära,puudub lopsakus ja õitsemine on kasin või puudub hoopiski. Nende lehed on suured ja õhukesed ega suuda niiskust hoida. Stepialadel, kivikutel, nõmmede- ja paepealsetel aladel kasvavad taimed on paksude, lihavate väikeste karvadega varustatud lehtedega mis hoiavad hästi niiskuse tagavarasid.

Filipendula- angervaks, on niiske kasvukohaga kohastunud taim e.hügrofüüd



   Kõrgekasvulised püsililled vajavad igal aastal uute võsude kasvatamiseks palju toitaineid seega toitainete ja huumuse vaene muld pidurdab taime kasvu ja õite rohkust. Liigniiskes mullas on aga hapniku puudus ja taime juured kipuvad mädanema. Stepi taimed mis tahavad hästi õhutatud maad, liivast või kivist ei talu just liigset niiskust ja rasket mulda.
  Nad pole päris nõus ilutsema päikesepaistes aga puudealuses kiviktaimlas tunnevad ennast kuninglikult.
   Mulla happelisust ja toitainete väärtus on võimalik mullas tasakaalustada kuid looduslikku niiskust ja valgust on keerulisem reguleerida.
  Liigniiskust ja üleujutusi taluvad vähesed taimed muidugi va. varsakabi, vesikupp, valge vesiroos.

   Seega oleks mõistlik lasta taimede lkasvada neile sobivas kasvukohas ja mõelda kus nad looduses ise kasvaksid. Soodsad tingimused annavad meile kauni vaatapildi vähese vaevaga. Kauneid taimi on parasjagu palju, et igale kasvukohale vastavalt saaks kujundada lopsaka ja kauaõitseva aia  ilma, et peaks maailma muutma.

Pildid linkidelt:
http://et.wikipedia.org/wiki/Harilik_varsakabi
 http://aiakujundus.planet.ee/kodukas%202013/tehtud%20tood/kiviktaimla.JPG
 http://anneaed.blogspot.com/2011/05/magisibulad.html
 http://www.oakridgegardencentre.com/wp-content/uploads/2011/06/filipendula2.jpg

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar